Stresshåndtering i billeder

Stresshåndtering i billeder 

Måske du har mødt kortene hos mig – eller i en anden kontekst. Jeg bruger med jævne mellemrum mine Dialooglekort til at spotte stressindikatorer og hjælpe folk med at håndtere dem.

Jeg har haft Jesper i et stresscoachingforløb, og udover at vi brugte Stressindikatoren – den stresstest, eller balanceprofil jeg anvender, så brugte vi også Dialooglekort, som er billedkort, i en helt specifik snak.

 

Når chefen kommer med endnu en opgave

Jeg beder Jesper om at kigge alle kortene igennem for at finde det billede der bedst beskriver det som han har det. Billedet er en skrotbil.

Jesper beskriver det som; ”Jeg har det som skrotbilen på billedet. – Jeg er superglad for mit job og mine kolleger. Men jeg er helt udbrændt. Bunken af opgaver på mit bord vokser. Det giver mig ondt i maven, hjertebanken og klamme håndflader. Jeg har fuldstændig mistet overblikket.”

Jesper er tilbage i oplevelsen, når jeg beder ham om at vælge et Dialooglekort og ud fra det beskrive, hvordan det føles, når chefen kommer med en ny opgave, og kalenderen allerede er fuld.

At jeg b.la. bruger kortene er fordi vi som mennesker taler rigtig meget i billeder. Og det er ofte nemmere at beskrive ens følelser ud fra billeder. Derfor er mine Dialooglekort et skattet værktøj i håndteringen af symptomer på usund ubalance.

Hvis jeg sammen med medarbejderen er nået frem til, at arbejdsbyrden er et problem, beder jeg medarbejderen vælge et kort, der siger noget om, hvordan han gerne vil have det, når chefen står ved hans bord med endnu en opgave. Motivet bruger vi som pejlemærke for at øve tilgange til udfordringen, som chefen kan forstå, og som medarbejderen har det godt med.

Reserver tid

En enkel metode som Jesper og jeg nåede frem til, var at vænne sig til at reservere tiden, som løsningen af hver enkelt opgave vil kræve, i sin kalender. Sådan kan han synliggøre for chefen – og for sig selv – hvad han egentlig har så travlt med. Er der ikke tid til flere opgaver, kan han på et konkret grundlag tale med chefen om, hvorvidt andre opgaver kan udskydes – eller om uddelegering til andre i teamet er mulig.

Tryg i at sige fra

Noget af det jeg også arbejder med at øve proaktive metoder. Jesper skulle finde ro og blive tryg ved at sige fra, inden opgaverne hober sig op, og symptomerne på stress begynder at vise sig.

Jeg beder b.la. Jesper om at træne derhjemme, hvor det er ufarligt. Fx ved at sige nej tak til arrangementer i weekenden, når han har mere brug for at sidde i sofaen med stængerne oppe og se en fodboldkamp på TV.

Forbehold over for kortene

Ja jeg oplever, at kortene bliver kigget på med skepsis, når jeg tager billedkortene frem. Men forbeholdet munder som regel ud i en behagelig og nyttig aha-oplevelse.

Det gode er, at kortene åbner for den halvdel af hjernen, hvor følelserne sidder. De gør det mindre farligt at tale om det ubehagelige – og lettere at mobilisere de tanker og sindsstemninger, som kan hjælpe os med at håndtere udfordringer.

Udover at jeg opfordrer til det, så sker det ofte helt automatisk, at dem der kommer her i samtalerummet, tager et billede af deres billedkort med deres mobil. På den måde har mine klienter altid adgang til det eller de kort de trak.

De bruger det til at finde ro og overskud, når behovet opstår.

Jeg oplever også at blive bedt om at tage kortene med ud i de virksomheder jeg kommer i – eller at tage dem frem i samtalerummet, fordi der er en ny udfordring, som de behøver hjælp til at tackle.

 

ps. når du har læst indlægget - og du står med en udfordring, så sæt dig et kort øjeblik. Og medmindre du allerede har nogle kort med billeder liggende, så luk dine øjne og hent det billede frem, som bedst beskriver hvordan du har det. Læg mærke til hvilke andre ord og beskrivelser der måske kommer.

 

De varmeste hilsner

Dorthe Søgaard

PS. Husk du har altid mulighed for at booke en samtale hvis du et spørgsmål du tumler med