Slip dit bedrager syndrom

 

Jeg har over noget tid talt med kunder/klienter om dette bedragersyndrom, som også omtales som Impostor-syndrom, eller som Impostor-fænomen.

Impostor-syndrom

er en følelse af tvivl om egne evner og præstationer, hvor du konstant frygter at blive “afsløret” som en bedrager, selvom du faktisk er kompetent og velkvalificeret.

Det kan sagtens være du har hørt om det før, og måske endda havner i denne tvivl.

For hvad er impostor-syndrom?

Det er et mønster, hvor jeg som person tvivler på mine egne præstationer eller talenter, og jeg an opleve den her vedholdende frygt for at blive afsløret som en "svindler". Det er udelukkende i mig selv det her finder sted.

Selv om der kan være masser af eksterne beviser for mine kompetence, er jeg overbevist om, at jeg er svindler, og ikke fortjener det, jeg har opnået.

 

Hvordan kommer Imposter-syndrom til udtryk:

Det kan være at du kan genkende noget af nedenstående fra dig selv.

- Tvivler på sig selv, tvivler på egen værdi, nytteværdi, færdigheder og evner.

- Du tilskriver din succes til eksterne faktorer.

- Du underspiller dig selv.

- Du har høje forventninger, der er umulige at opfylde.

- Du laver selvsabotage.

- Der kan være dybe følelser af skam, usikkerhed, rastløshed og angst.

- Du overtænker alt hvad du gør før du gør noget.

- Det du har opnået, er bare midlertidigt.

Er der nogen af ovenstående som du kan genkende?

Og hvis ja, så kan det være du tænker, ”hvad stiller jeg så op”?

 

Der er flere specifikke ting du kan gøre for at håndtere Impostor-syndrom.

 

Anerkend dine følelser: Det første skridt er at anerkende, at du har disse følelser og forstå, at det er et almindeligt fænomen, der påvirker mange mennesker.

Identificer de tankemønstre, der bidrager til dine følelser af at være en bedrager. Prøv at udfordre og reframe disse negative tanker.

Tal om det: Del dine følelser med betroede venner, mentorer eller en terapeut. At høre andres erfaringer kan hjælpe dig med at indse, at du ikke er alene.

Fejr dine præstationer: Skriv en liste over dine præstationer og succeser. Når du føler dig som en bedrager, kan du se på denne liste for at minde dig selv om, hvad du har opnået. Se objektivt på dine succeser og nederlag. Begynd at danne dig et realistisk overblik over årsagerne til disse.

Arbejd med din selvkritik: Lær at skelne mellem din indre kritiker og din rationelle stemme. Når du hører din indre kritiker, udfordr den med rationelle argumenter.

Gennem visualisering og eksternalisering kan du lære, hvordan du holder selvkritikeren og impostorsyndrom på en passende afstand. For eksempel, i stedet for at sige “Jeg er en selvkritiker”, kan du sige “Jeg har en selvkritiker”.

Søg professionel hjælp: Hvis impostor-syndromet påvirker dit liv negativt, kan det være en god idé at søge professionel hjælp, som f.eks. en coach.

 

Her i ovenstående har jeg forsøgt at give lidt input til hvad der kan gøres. Jeg ved også at nogle af dem kan kræve samtale om hvordan du så gør.

Husk at når vi taler om Impostor-syndrom, så er det en række træk og overbevisninger.

 

Hvordan skyder du impostor syndromet til hjørne?

Fyld op i din indre rygsæk med gode teknikker, når du rammes af impostor-bæstet ….

  • Tænk nu at hvis du er frit fald – og du så ved at der ikke er nogen bund😊
  • Vær bevidst om at det er en del af dig – lær den at kende og arbejd med den😊
  • Lad den ikke styre det hele, vær lidt taknemmelig for den, tak den, fordi det vidner om at det er når du er grundig og arbejder med dine ting – den må dog ikke stikke helt af😊
  • Tak for at gøre mig grundig – og stop når du tager styringen med for lange indre dialoger😊
  • Når du lander der, så lav en to-liste med alt det der fylder i dit hoved, skriv alt på, del det op i helt små bidder, hvor du kan sætte handling på😊
  • Hvad kan du handle på lige nu. Og opdag at meget af det kan være bekymringer du ikke kan handle på. Det fylder op i din hjerne uden du kan handle på det😊
  • Arbejd målrettet med dit selvværd – for så forsvinder dit impostor-bæst😊