Hvilken handling skal der til

Vaner – 7 tips til hvad du kan gøre hver dag

Måske du har hørt om James Clear som har skrevet atomvaner. Og selv om du ikke har – så er nedenstående de 7 ting jeg har delt ud i 7 e-mails. Her er de alle samlet.

 

Vane 1 uf af 7: At holde momentum.

Måske du har hørt om James Clear som har skrevet atomvaner. Og selv om du ikke har – så deler jeg de kommende uger lidt om det at arbejde med ens vaner. Der er 7 ting i alt.

Der kommer en mail med hver enkelt. Og så skal jeg nok samle det hele til sidst.

At holde momentum.

Hvilket kan være svært hvis du deler din opmærksomhed

En ting som kan være svær, fordi vi har så mange muligheder, distraktioner og veje at gå, kan det være virkelig svært at holde fokus.

Men deler vi vores fokus mellem mange opgaver og interesser, bliver resultatet mudret. Så kommer vi ikke nogen vegne.

Derfor er det en god idé at vælge én ting, fokusere på den og holde fast, også når det er svært. Det er det, der giver momentum og i sidste ende resultater.

Og hvad så i min hverdag?

Et par tips til, hvordan du kan opbygge momentum og fokus i dit liv. Her er et kort sammendrag:

  • Start med at redde din seng om morgenen. Det vil give dig en lille succes, der vil øge din selvtillid
  • Lær noget nyt hver dag. Lyt til podcasts, læs bøger, se YouTube, find en mentor. Alt dette vil hjælpe dig med at vokse og bevæge dig i den retning, du vil.
  • Visualiser dig selv, hvordan du opnår dine mål og udfører vigtige opgaver. Visualisering er et fremragende værktøj til at komme i den rigtige sindstilstand.
  • Genkend og forstærk din motivation for forandring. Vær opmærksom på, hvorfor du vil udvikle en ny vane eller begrænse en gammel vane. Vær åben for væksten eller transformationen af din motivation over tid.
  • Hold dig til en konsistent tidsplan, som der er lidt mere inspiration til her i nedenstående. Og at opbygge momentum og fokus i dit liv, kan også reducere stress og forbedre din sundhed.

Hvis du vil have nogle ideer til, hvordan du kan lave en konsistent tidsplan, kan du prøve at følge disse trin:

  • Lav en liste over dine mål og prioriteter. Vælg de vigtigste og mest presserende opgaver, du vil fokusere på hver dag.
  • Planlæg din dag i forvejen. Brug en kalender, en app eller et papir for at skrive ned, hvad du vil gøre, og hvornår du vil gøre det. Sørg for at inkludere pauser, fritid og søvn.
  • Følg din plan så godt som muligt. Prøv at undgå distraktioner, udskydelse og afbrydelser. Hvis du støder på uventede situationer eller ændringer, så tilpas din plan efter behov.
  • Evaluer din plan ved slutningen af dagen. Reflekter over, hvad du har opnået, hvad du har lært, og hvad du kan forbedre. Giv dig selv ros for din indsats og fejr dine succeser.

 

Vane 2 uf af 7: Tænk over tids-ressourcer vs. tids-gæld

Hvordan bruger du tid og ressourcer?

Hvad er dine tidsressourcer og hvad er din tidsgæld.

Det første er det, der giver dig tid i fremtiden. Det andet er det, der koster dig tid i fremtiden.

Tænk over, hvad du forpligter dig til over tid. Er de skibe, du sætter i søen i dag, nogle der vil kræve din tid i fremtiden, eller vil de give dig tid?

Håber du gør mere af det sidste og mindre af det første. Og ja stop gerne op et kort øjeblik – lige nu og tænk et par tanker herom.

Det er vigtigt at vi overvejer, om de handlinger, vi tager i dag, vil give os mere tid i fremtiden eller tage tid fra os.

Det er en god idé at fokusere på handlinger, der vil give os mere tid i fremtiden, og undgå og minimere de handlinger, der vil tage tid fra os.

Når vi tager de her overvejelser, er det en måde at være mere bevidst og ansvarlig over for os selv og vores omgivelser. Det er også en måde at forbedre vores livskvalitet og lykke.

At være bevidst om, hvordan vi bruger vores tid og ressourcer, kan hjælpe os med at træffe bedre beslutninger, der gavner os selv og vores omgivelser.

Det kan også føre til en højere livskvalitet og lykke.

Når vi prioriterer vores tid og ressourcer effektivt kan vi fokusere på det, der virkelig betyder noget for os.

Måske det for dig er at bruge tid med familie og venner, arbejde på projekter, vi er passionerede omkring, eller bidrage til noget helt andet.

Der er mange forskellige måder at bruge sin tid bedst muligt på, afhængigt af ens personlige mål, værdier og interesser.

Lad dig inspirere af nedenstående:

  • Planlæg din tid og prioriter dine opgaver. Det kan hjælpe dig med at fokusere på det vigtigste og undgå at spilde tid på unødvendige eller mindre vigtige ting
  • Tag pauser og hvil dit hoved. Det kan give dig mere energi, overskud og kreativitet. Du kan også bruge pauserne til at reflektere over, hvordan du bruger din tid, og om du er tilfreds med det
  • Vær bevidst om, hvordan du bruger sociale medier og andre digitale distraktioner. De kan være sjove og nyttige, men også stjæle meget af din tid, hvis du ikke sætter grænser for dig selv
  • Lær at sige nej til ting, som du ikke har lyst til eller ikke har tid til. Det kan være svært, men det kan også frigøre tid til det, som du virkelig vil
  • Gør noget, som du elsker og som giver dig glæde. Det kan være en hobby, en sport, en kunstform, eller noget helt andet. Det kan berige dit liv og gøre dig mere lykkelig

HUSK

Du skal mindes fortiden, leve i nuet og tænke på fremtiden.

 

Vane 3 uf af 7:  Fokusér på systemer før dine mål

Hvordan har du med mål og at give det fokus?

Kan du nikke genkendende til at vi igennem vores skoler & uddannelsessystem og i vores arbejdsliv trænes rigtig meget til at fokusere på mål.

Det som foreslås, i forbindelse med de gode vaner, er at vi skal give meget mere fokus på at indrette os med et” system” som hjælper os.

Det kan være at du gerne vil kunne gå Caminoen, skrive en bog eller gå til eksamen uden at sidde og tænke at ”jeg burde også have”.

Så når vi taler om at bygge et system, så betyder det ”blot” at hvis du vil Caminoen, hvordan kan du så hver dag lægge lidt gå træning ind, så du kan gå den bedst muligt.

Vil du skrive en bog, hvad kan du så gøre så du får skrevet lidt hver dag. Og ikke med fokus på alt det der skal ske når den er færdig.

At være bedst muligt forberedt til din eksamen, og her at sikre at du f.x. 14 dage op til din eksamen får læst 2 timer hver eneste dag.

Det er de små ting, det som er systemet, som er med til at du når dine mål.

Når jeg f.eks. ved jeg skal være fokuseret i forhold til noget der skal skrives, en opgave jeg skal løse, så er noget af det jeg bruger med stor effekt, er princippet Pomodoro teknikken.

Den med at sætte en timer på 25 minutter. Jeg har tidligere skrevet om den, så du kan læse mere her:

Kender du Pomodoro teknikken? - DIN ONLINE TERAPEUT

 

Hvor tænker du at du allerede nu kan bryde dit mål ned til at finde en enkel ting/teknik som bringer dig tættere på målet?

 

Vane 4 uf af 7: Det er ikke dit tempo der er det afgørende

Det kan være du kan nikke genkende til det med at have gang i rigtig mange opgaver. Der er mange bold i luften for der er travlt og du skal jo være færdig. Så derfor hopper du fra den ene opgave til den anden.

Stop et kort øjeblik og tænk iver – hvad er det der sker når jeg arbejder på den måde?

Får jeg rent faktisk løst opgaverne optimalt og på den bedste måde?

Sådan hånden på hjertet – nej vel…

Nu er vi jo i vanesnakken og vi ved at hvis du fokuserer på én opgave og gennemfører den, så vil du slå – også selvom din arbejdsform kan være langsom og lidt outdated – den person, der altid vil optimere og hopper fra det ene værktøj til det andet værktøj, og altid håber, at et nyt stykke teknologi, vil hjælpe med at afslutte det, han startede.

Så måske her i ugen du skal give fokus på hvordan du fokuserer på opgaver.

Indimellem kan det også hjælpe at se hvordan dit ”arbejdsrum” er indrettet. Hvis du nu sidder ved et skrivebord, kan det være en stor hjælp at rydde det – så der ikke flyder med alt for mange ting for du bliver forstyrret af det. Hvis du h ar en reol bag ved så – så kan en mulighed være at have mapper, papirer og andet placeret der.

Jeg hører rigtig gerne hvad du tænker om ovenstående. Om det er noget du kan genkende og også om du tænker at det er jo da helt umuligt at gøre noget ved. Eller om du måske lige nu overvejer – hvilken ene ting kan jeg gøre allerede nu for at ændre på min måde at arbejde på.

 

Vane 5 uf af 7: Prøv 2-minutters-reglen

Når du vil starte en ny vane, kan en god måde en meget enkel metode. Den går ud på, at hvis du vil gøre noget nyt, så starter du med at gøre det i kun 2 minutter.

2-minutters reglen er et værktøj til at skabe og opretholde sunde vaner.

Det går ud på, at hvis en opgave tager mindre end 2 minutter at udføre, så skal man gøre det med det samme i stedet for at udsætte det eller planlægge det til senere.

Hvis du gerne vil begynde at meditere, så gør det i to minutter hver dag.

Løbetræning? Løb kun to minutter i starten.

Vil du skrive dagbog? Skriv dagbog i to minutter hver dag.

Når du har den nye vane godt indarbejdet, kan du begynde at lægge mere tid på.

2-minutters-reglen er en effektiv metode til at starte nye vaner.

Den er baseret på ideen om, at hvis en opgave tager mindre end to minutter at fuldføre, så bør du gøre det med det samme.

Dette hjælper med at overvinde den indledende modstand, vi ofte føler, når vi starter en ny vane. Ved at gøre det indlysende, hvad du skal gøre, og hvordan du skal gøre det, bliver det nemmere at komme i gang.

Og når du først er i gang, er det nemmere at fortsætte. Så selvom opgaven måske tager mere end to minutter, har du allerede overvundet den sværeste del - at komme i gang. Det er en simpel, men kraftfuld teknik til at skabe positive vaner.

Formålet er at undgå at blive distraheret af små opgaver, når man skal have overblik over sine vigtigste opgaver.

Reglen kan bruges til at starte nye vaner, ved at gøre dem så nemme og hurtige som muligt i starten

Hvis du lige nu lukker dine øjne og tænker – hvis jeg skulle gøre noget lige nu – hvad skulle det så være?

Er det f.x. at træne opmærksomhed? Mindfulness?

Sid med lukkede øjne i 2 minutter og til en start – mærk din vejrtrækning. Dybe vejrtrækninger i dit eget tempo.

Eller måske noget helt andet.

 

Vane 6 uf af 7: Oprethold en sikkerhedsmargin

Lad være med at designe dit liv efter kun at klare de forventede udfordringer. Gør du det, så falder det sammen, når noget uventet sker. Efterlad rum til det uventede.

Jeg kan prøve at beskrive dette mere uddybende for dig.

Livet er fuldt af uforudsigeligheder og risici, som vi ikke altid kan forberede os på eller kontrollere.

Hvis vi kun fokuserer på at opfylde de krav og mål, som vi forventer at møde, kan vi blive sårbare over for de situationer, som vi ikke har taget højde for.

Derfor er det vigtigt at have en sikkerhedsmargin, dvs. et overskud af ressourcer, tid, energi, penge, osv., som vi kan bruge, hvis noget går galt eller ændrer sig.

Ved at have en sikkerhedsmargin kan vi være mere fleksible, robuste og tilpasningsdygtige i livet.

Vi kan også undgå unødig stress, angst og frustration, som kan påvirke vores helbred og velbefindende.

Det betyder ikke, at vi skal være pessimistiske eller bange for fremtiden, men at vi skal være realistiske og fornuftige.

Vi skal også være stærkere end vi behøver at være, både fysisk, mentalt og følelsesmæssigt, så vi kan håndtere de udfordringer, som vi står over for, og komme videre med vores liv.

Tænker du over hvilken sikkerhedsmargin du har i dit liv?

 

Vane 7 uf af 7: Hvem vil jeg være i fremtiden

I bund og grund er hver enkelt handling, du foretager hver eneste dag, en stemme på den person, du bliver i fremtiden. Derfor er det ofte sådan, at gode vaner bliver en stemme på den person, du ønsker at være, mens de dårlige vaner er det modsatte. Det er en god tankegang at have med dig, for eksempel når du står i supermarkedet og overvejer, hvilke varer du skal putte i kurven.

Hver dag har du mulighed for at vælge, hvem du vil være i fremtiden. Hver handling, du foretager, er et udtryk for dine værdier, dine mål og din vision.

Når du handler i overensstemmelse med det, du tror på, og det, du ønsker at opnå, giver du en stemme til dit fremtidige jeg.

Omvendt, når du handler imod dine egne interesser, eller lader dig påvirke af andres forventninger, giver du en stemme til din fortid eller din frygt.

Gode vaner er en måde at styrke din stemme på din fremtid.

Gode vaner er de handlinger, du gentager regelmæssigt, som bidrager til din sundhed, din lykke, din vækst og din succes.

Gode vaner hjælper dig med at skabe positive forandringer i dit liv, og bringe dig tættere på dine drømme. Dårlige vaner er det modsatte.

Dårlige vaner er de handlinger, du gentager regelmæssigt, som skader din sundhed, din lykke, din vækst og din succes. Dårlige vaner holder dig tilbage, og forhindrer dig i at nå dit fulde potentiale.

Derfor er det vigtigt at være bevidst om dine valg, og hvordan de påvirker din fremtid.

Det er en god tankegang at have med dig, når du står over for forskellige situationer i hverdagen.

Tag nu bare et helt lavt praktisk eksempel, som når du står i supermarkedet og overvejer, hvilke varer du skal putte i kurven.

Her kan du spørge dig selv: Er dette en stemme på min fremtid, eller en stemme på min fortid?

Vil dette gavne mig på lang sigt, eller skade mig på kort sigt? Vil dette hjælpe mig med at nå mine mål, eller forstyrre det mine planer?

Ved at stille dig selv disse spørgsmål, kan du træffe bedre beslutninger, som afspejler din sande identitet, og det du gerne vil nå frem til.

Du kan også bruge denne tankegang til at evaluere dine eksisterende vaner, og se, om de er i overensstemmelse med din stemme på din fremtid. Hvis ikke, kan du ændre dem, eller erstatte dem med bedre vaner, som understøtter din vision.

Husk, at det er dig der har magten til at forme din fremtid med dine handlinger.

Hver dag har du en chance for at stemme på den person, du vil være, og det liv, du vil leve.

Lyt til dig, og vælg det, der gør dig glad, sund, stærk og succesfuld. Det er din stemme på din fremtid.

Hvilken ene ting kan du allerede gøre i dag? Eller hvor kunne du have brugt denne teknik?

 

De 7 elementer

De syv tips, jeg har delt med dig, har ændret mit liv til det bedre.

Jeg bruger dem hver dag til at stemme på min fremtid. Lidt fra min hverdag:

For eksempel, når jeg står op om morgenen, siger jeg til mig selv: “I dag er en ny dag, og jeg har magten til at forme den, som jeg vil”.

Når jeg står over for en udfordring, minder jeg mig selv om: “Jeg er stærk nok til at overvinde dette, og jeg vil lære noget af det”.

Når jeg går i seng om aftenen, takker jeg mig selv for: “Alt det gode, jeg har gjort i dag, og alt det gode, der venter mig i morgen”.

Jeg bruger ikke nødvendigvis alle 7 dele hver dag, men det jeg ofte gør, er at skrive ned når jeg reflekterer og bruger de 7 tips til vanerne. De bliver lidt mit kompas i min hverdag og fremadrettet.