Uro og nervøsitet når Mette skulle tale foran andre

Mette blev nervøs og oplevede uro når hun skulle tale foran andre

 

Coaching med NLP – nervøs for at tale foran andre

 

Jeg har Mette i forløb og på et tidspunkt kommer vi omkring det at skulle tale foran andre. 

Det er ofte at jeg møder denne udfordring her i samtalerummet – at skulle tale foran andre.

Det er ikke fordi det nødvendigvis er over for mange mennesker eller det er mennesker de ikke kender, som de skal tale over for.

 

Det kan være omkring at:

  • skulle tale til kolleger
  • skulle kontakte andre, f.eks. ringe til eksisterende kunder
  • rejse sig op over for kolleger og give feedback
  • at skulle præsentere materiale, f.eks. over for en bestyrelse

Intet af ovenstående er med mennesker de ikke har kendt i forvejen.

Jeg hører jo jævnligt at de enten selv siger, ”at det er også bare noget pjat” eller at andre mener ”du skal bare hoppe ud idet”.

 

Hvilke oplevelser er der i kroppen

Og selv om de så gør de her ting med bare at gøre det og at de siger det er noget pjat – så oplever de stadig svedige håndflader, ubehag i kroppen, bankende hjerte, oplevelsen af at det skal bare overstås i en fart og ofte er der brugt meget energi på spekulationer og overvejelser inden.

 

Ja det sker er at de har brugt meget energi inden, både dage og uger, og haft tanker, bekymringer og ondt i maven over det.

 

Mettes oplevelse med sine præsentationer

Mette har jævnligt møder, hvor hun skal præsentere de nye ting der er i gang, eller status på igangværende ting.

Hun var meget nervøs over det, og vidste at hun ikke altid fik sagt det hun egentlig gerne ville. Den uro hun havde både i dagene og timerne op til de pågældende møder ville hun gerne kunne være i på en anden måde.

 

Hvad gjorde vi

Kan jo godt afsløre at vi gjorde flere ting. Udover at bruge mentaltræning, hvor hun fik sendt lydfiler at lytte til – og for at danne fundamentet for en lydfil der blev skabt kun med hendes ord og det hun gerne ville kunne når hun stod i disse præsentationer, så var det at vi også arbejde specifikt med tidligere situationer hvor hun ikke havde haft det godt – og hvor vi så ”plantede” de gode ressourcer hun skulle bruge.

Denne teknik testede vi allerede af lige efter øvelsen – og Mette kunne fortælle, at det gjorde en kæmpe forskel. For hun oplevede at være i situationen og fordi vi havde lavet de teknikker – så var billedet ændret. Og de følelser der var forbundet dermed, var ganske anderledes. Og på ingen måde så ubehagelige som tidligere.

Mette ved at hun skal træne videre og at hun skal afprøve i forskellige situationer og meldingerne er fra hende er ”thumbs up” og at hun mærker de gode fremskridt.

Hun oplevede også, at hun kunne være mere ”sig selv” – med den glæde og smittende energi hun normalt var fyldt med og bidrog med.

Så hun har nu møderne med en indre ro, overskud og hun kan være helt sig selv. Det giver hende et stort overskud til at kunne håndtere uforudsete ting.

 

Du kan læse mere om hvad NLP er og hvordan jeg anvender teknikkerne her i samtalerummet. Læs mere om Hvad er NLP Coaching.

 

Håber du blev inspireret til at kigge på dig på en anden måde. 

Og måske lidt refleksion over hvordan du har det med at skulle stille sig op over for andre og tale.

 

Ønsker dig en behagelig dag.

De bedste hilsner

Dorthe Søgaard