Stresset leder

Når jeg som leder rammes af stress

Det er de samme ting som stresser

 

Har en ung mand i forløb som er helt klar over at han ikke kun er voldsomt presset, men i høj grad i risiko for stress. Heldigvis er han meget bevidst om det, og ved at han lige nu som ret ny leder også bliver presset på anden vis. I forbindelse med ledermentorforløb taler vi også om det at være ramt af stress.

Vi har senest talt om:

  • Motion
  • Kost
  • Udpræget præstationstrang

Det var de tre områder vi i første omgang satte et fokus på.

 

Hvad gør jeg for at få lidt motion ind i hverdagen

Han var nærmest helt op med med at dyrke nogen form for sport – og som han sagde var ddt lidt den onde spiral fordi jo mindre han gjorde jo mere ondt fik han i kroppen og desuden mælkede han en gammel skade endnu mere.

Da det nærmest forekom ham helt uoverskueligt, talte vi om hvordan det med at gå en kort tur hvordan det ville være. Først kunne jeg godt se på hans ansigtsudtryk at det gad han faktisk ikke tale om…

Han kigger og siger at han vidste jo godt hvad det rigtige var, men han gad ikke rigtig når det ikke var sjovt og han synes slet ikke det var sjovt hvis han skulle gøre nogle ting alene.

Han sad lidt og funderede.

 

Jo det med at gå en tur var måske det han skulle starte med. Det gav også lige lidt frisk luft og så var han jo ligesom i gang.

 

Hvad gør jeg med min kost når jeg elsker at spise

Der hvor han godt vidste at han i mange år havde ladet stået til. Og så kombineret med ingen eller meget lidt motion, gjorde at han havde taget en del på.

Han vidste godt hvad han burde spise, men som han fortalte var det bare ikke altid han fik lavet mad og hvis han gjorde, var det bestemt ikke det sunde. Mængderne af mad var også alt for store.

Ja og når han kedede sig – så spiste han.

Vi taler mere herom og helt specifikt om emotionel spisning

 

Hvis du har en udpræget præstationstrang

Et område hvor han vidste at det her var den der trickede ham gang på gang. Og som også var med til at eskalere hans stress.

 

Han vil præstere, hvilket der jo grundlæggende ikke er noget galt med, men forestil dig at du står overfor noget nyt fagligt. Du kender ikke til det i forvejen og alligevel har du en forventning til dig selv om, at du skal kunne det til perfektion og helst lidt bedre.

Det giver et ret massivt pres og øger stressen.

 

Ville du forvente det af andre? Mit bud er at det ville du ikke.

 

Når du læser ovenstående, kan det være at du kan nikke genkende til det eller du har noget tilsvarende.

 

Hvis du tænker at der er noget du gerne vil gøre noget ved, så brug lidt tid på at reflektere over:

  • Hvad forhindrer mig i at gøre noget ved det?
  • Hvad ville et første lille skridt kunne være?

 

Jeg ønsker dig en behagelig dag

 

De varmeste hilsner

Dorthe Søgaard

 

Ps. Vi arbejder med afsæt i stressindikatoren som er en valideret stresstest og du kan se mere om de faktorer den måler på lige HER – stressindikatoren.

Ja du linkes til den side hvor jeg har det målrettet mod virksomheder, derfor evocon siden.