Eksamensangst

Hvordan kan jeg håndtere min eksamensangst

Hvordan kan jeg håndtere min eksamensangst?

Har du stået i en situation hvor du skulle præstere og hvor den berømte sorte klap gik ned, f.eks. i en eksamenssituation.

Det kan også være at du oplever, at blive rystende nervøs når du skal stille dig op og tale, om det er til møder i din virksomhed, i sociale sammenhænge eller møder i det hele taget.

Den angst og nervøsitet du oplever kan være når:

 • Du skal til eksamen
 • Du skal rejse dig op og præsentere dig selv, det kan være sammen med nogen du kender eller helt ukendte mennesker
 • Du skal holde en tale
 • Du har lige nu en situation på nethinden, hvor du oplevede en følelse af utilstrækkelighed

Jesper var bange for at gå til eksamen

Jesper havde booket en tid hos mig. Det han ønskede hjælp til var at komme af med sin eksamensangst. Han havde en meget stærk overbevisning om, at det ville gå galt til de mundtlige eksamener – og han ret mange beviser for det. Så Jesper oplevede på ingen måde, at have gode oplevelser her.

Normalt blev Jesper rystende nervøs når han skulle til en eksamen – og han brugte også meget tid og energi inden selve eksamen, for han kunne meget hurtigt forestille sig en eksamen og han var der.

Jesper var og er en slider og det var ikke fordi han ikke havde forberedt sig. Han havde også prøvet forskellige gængse råd, som indimellem stadig siges… ”forestil dig at censor sidder med gule underbukser på” – og det hjalp ham ikke på nogen måde.

Selv når han var virkelig godt forberedt, brugte han meget energi på at forestille sig hvordan eksamens situationen ville gå. Samtidig med Jespers stærke overbevisninger om, at det ville gå galt – for han havde jo masser af beviser på det, fra andre eksamener.

Graden af hvor galt det tidligere var gået varierede dog – og det var meget påvirket af de lærere og censorer han havde mødt på sin vej. Men eksamens angsten havde ikke sluppet taget i ham.

Kan vi arbejde med vores ubevidste sind

Der hvor jeg hjalp Jesper var, at vi fandt det tidspunkt hvor den begrænsende overbevisning blev skabt – og som blandt andet viste sig ved de mundtlige eksamener. Det er her at jeg ved en specifik teknik er inde og arbejde med det ubevidste sind.

For at arbejde med Jespers eksamensangst var vi også inde og finde ud af, hvad der ville hjælpe ham i en eksamen – hvilke ressourcer havde han brug for i situationen.

De ressourcer Jesper havde som vigtige var:

 • At være rolig
 • At jeg kan det jeg skal
 • At have overblik

Disse 3 ressourcer fik vi integreret ved hjælp af en meget fin og elegant teknik – en teknik hvor personen nærmest er lidt i trance.

Slap Jesper sin eksamensangst

Det skønne var at få en feedback fra Jesper efter den første eksamen han var til i år.

Han kunne ikke helt selv forstå det – for der var intet tilbage af den eksamensangst han tidligere havde mærket så kraftigt.

Han ved også hvad han skal gøre op til en eksamen og han ved, at de ressourcer han havde brug for - det er det vi kalder ankre – dem kan han udløse hvis han mærker en snert af de gamle mønstre.

Jesper valgte at komme hos mig her i samtalerummet et par gange – for han havde opdaget at der var nogle andre ting som begrænsede ham. Det vil du høre mere om senere.

Virker det ”kun” på eksamensangst

Den teknik jeg anvendte her, viser sig også med gode effekter på andre områder.  Jeg har blandt andet hjulet klienter med:

 • Angst for edderkopper
 • Jeg tror ikke nok på mig selv
 • Jeg bliver irriteret og ”eksploderer”
 • Vrede
 • Rædselsslagen når jeg skal præsentere
 • Jeg lytter ikke til mig selv og mine egne ønsker

 

Du har  mulighed for at booke en tid eller en gratis afklaringssamtale.

Klik blot ind i den online kalender og find et tidspunkt der passer.