Slip dine bekymringstanker

Når dine mange bekymringstanker fylder for meget

Når dine mange bekymringstanker fylder for meget 

 Det er ikke fordi vi ikke skal have tanker – vi er mennesker og vi har tanker hele tiden. Og det skal vi også have. De tanker som jeg beskriver her, er de tanker du giver overdreven opmærksomhed og som du ikke nødvendigvis kan gøre noget ved. 

Du har sikkert prøvet det. Doplever at have mange tankerTanker som bare fylder. Bekymringer der fylder. Tanker som stopper dig i at være til stede.  

Lise som er i forløb, kommer her fordi hun ikke længere vil lade perfektionismen styre sig. Og de mange bekymringer hun gør sig i den forbindelse. 

 Vores første session drejede sig en del om, at hun oplever at arbejdet fylder rigtig meget. Enten har hun arbejdet med hjem, hvor hun sidder og arbejder sent, eller hun tænker på arbejdet når hun er hjemme. Det der fylder meget er, at tingene skal gøres perfekte, hver gang. 

Arbejdet betyder rigtig meget og Lise vil gerne gøre tingene helt perfekt. Hun vil gerne at andre i den virksomhed hun er ansat i, oplever hende som pligtopfyldende og at hun har helt styr på sine ting.  

At hun arbejder så meget, har gjort, at hun oplever et pres på hjemmefronten, fordi hun tit tager arbejdet med hjem, og derfor bruger meget tid herpå. Det er både i hverdagsaftenerne og i weekenderne. 

Det giver nogle kommentarer, det giver også lidt sure miner fra hendes mand.  Så det hele påvirker hende rigtig meget. Og det har stået på i rigtig lang tid. 

Mængden af alt dette gør at Lise kommer hos mig. De mønstre hun har, har stået på i lang tid og hun kan mærke at hendes bekymringer fylder mere og mere. 

Lise vil rigtig gerne være hende der har styr på tingene, hvilket betyder at ikke har fortalt en eneste i virksomheden, at hun er rigtig tæt på, at “brænde” sammen og at hun har det rigtig skidt med sig selv. 

En af de teknikker Lise blev introduceret til får du lige om lidt. 

Teknik til at parkere sine tanker, sine bekymringer 

En af de ting vi arbejdede med, og som jeg ved at hun stadigvæk gør brug af og som har stor gavn afer en enkel teknik, hvor hun kan parkere sine bekymringer, parkere sine tanker, tanker som er bekymringstankerne og det er de meget overdrevne tanker vi taler om 

Du har sikkert ind imellem selv oplevet at få at vide, at det skal du da ikke gå og tænke på, at det skal du ikke bekymre dig om, men hvor din tanke kan være “det ved jeg godt, men hvordan stopper jeg så disse tanker”? 

Det er muligt at parkere sine tanker og sine mange bekymringer. Du skal bruge teknikken og du skal træne den. Jo mere du anvender den jo bedre bliver du til at parkere dine tanker. 

Teknikken bliver du introduceret til lige om lidt. 

Hvor mange tanker har vi hver dag? 

Når vi taler om at have tanker og om at kende sine tanker er det ikke fordi, at vi ingen tanker skal have overhovedet. Så tanker skal jo være der, og er en del af os.  

Vi er mennesker og undersøgelser har vist, at vi har et sted mellem 60 og 70.000 tanker hver eneste dag.  

Prøv lige nu at registrere de tanker der erbare observer dem uden at du skal gøre noget. Læg mærke til at der er mange tanker som du slet ikke registrerer og som du heller ikke gør noget ved. De flyder blot, lidt lige som skyer som bevæger sig. 

Tænk bare på at når en tanke on den liter mælk du skal huske at købe på vej hjem, dukker op – ja den dukker op og så forsvinder den igen. Den tanke får ikke en overdreven opmærksomhed. 

Det der er udfordringen er, de tanker som du bliver hængende i, tanker som fylder for megettanker som du oplever får overdreven meget fokus.  

 Så den enkle og meget virkningsfulde teknik får du her. En af de teknikker som anvendes indenfor den metakognitive terapi, og er du nysgerrig herpå, kan du læse mere her. 

Lær hvordan du parkerer dine tanker 

Det du først skal aftale med dig selv, er et specifikt tidspunkt, hvor du vælger at håndtere dine tanker. 

Et par trin i forhold til selve teknikken er;

  • Tidspunktet skal ikke være lige før du går i seng 
  • Tidspunktet kan f.eks. være klokken 17 
  • Du bruger ikke mere end 15 minutter på at bekymre dig 
  • Når det kvarter er brugt, så beder du dine bekymringer om at komme igen i morgen samme tid 

 Oplever du f.eks. lige nu, at du har en bekymring, så anerkend tanken for at ville dig et eller andet og gøre opmærksom på noget fortæl tanken at den må vente til klokken 17, hvor du vil tage dig af den. 

Du vil opleve to ting. 

  1. Er tanken vigtig nok,  kommer den igen 
  2. Den dukker slet ikke op

Prøv her den næste uges tidat træne denne nye metode og opdag hvilken effekt du får ud af det. 

 Når du i løbet af dagen oplever en af de bekymringer som fylder rigtig meget, som eden overdrevne bekymring, bed da tanken om at vente til klokken 17, hvor du da tager dig af den. 

Når klokken er 17 bruger du det kvarter, på at se hvad bekymringen var, fordi nogle kan jo være relevante nok.  

Du vil opleve at nogle af de bekymringer du tidligere har haft, og tidligere har brugt meget tid på, de er der ikke mere, de dukker simpelthen ikke op.  

 Metoden jeg anvender, er i den metakognitive terapi. Du vil opleve, som i rigtig mange andre sammenhænge, så skal denne teknik også trænes. 

Det gode er, at der er rigtig gode resultater, når teknikkerne anvendes, så husk at være kærlig ved dig selv. 

Mind dig selv om et tidspunkt hvor du tager dig af dine bekymringstanker. I starten kan det være en note i din telefon eller vælg det der fungerer for dig. Nysgerrig på den metakognitive terapi, kan du læse mere her. 

 I et senere indlæg, vil jeg skrive mere om fokus og hvad der sker med de tanker som du giver overdreven fokus.  

 Har du brug for en uforpligtende snak, kan du altid booke op til en halv times snak. Du skal blot ind i den online kalender. 

Ønsker dig en behagelig dag.