Hvad siger jeg til mig selv når jeg har bekymringer

Hvad siger jeg til mig selv, når jeg har mange bekymringer

 

Det kan være at du kender til nogle af nedenstående bekymringer – og tænker – og hvad kan jeg gøre, det har jeg jo ingen indflydelse på….

 • Jeg synes min kollega er træls, fordi…
 • Jeg bliver irriteret over at han gør ….
 • Computeren er åndssvag
 • Hvorfor sidder jeg igen i al den trafik
 • Jeg synes der er egoistiske forældre
 • Bliver irriteret på de der forkælede unger

Jeg er helt sikker på at du også har eksempler fra din egen hverdag.

Du hører din indre stemme tale om, at det er jeg da nødt til. Eller det her kan jeg jo ikke ændre på, jeg har jo gjort hvad jeg kan, og det er de andre der nu må komme tilbage og så får jeg det godt igen.

Hvis du på noget tidspunkt har været der, eller er der, og du gerne vil lære at håndtere det og kunne gøre noget andet, så skal vi blandt andet se på det du siger til dig selv.

 

Hvad siger jeg til mig selv?

Hvis du oplever at du tit siger nedenstående, så befinder du dig i offerrollen, du oplever ikke du har noget valg, og dine beslutninger bliver meget følelsesstyret. Det er her at din bekymringscirkel fylder rigtig meget.

 • Jeg bør
 • Jeg skal
 • Jeg er nødt til

 

Hvis det er det du siger, så betyder det at det er andre eller andet der styrer hvad du skal.

 

Så skal vi over i at du stopper op og vide – jeg kan vælge.

Hvad nu hvis jeg i en sådan situation stopper op og stiller mig selv spørgsmålet.. Hvad er det jeg kan vælge at gøre i stedet for. Prøv at spørge dig selv:

 • Hvis jeg i stedet for ”jeg bør gøre” kan sige til mig – ”her kan jeg vælge at gøre”.

 

Det betyder at jeg har et valg. I det øjeblik jeg kan vælge, så bliver jeg ikke presset og stresset på samme måde. Jeg flytter mig fra at være i en mere låst situation til at kunne være proaktiv. Proaktiv forstået på den måde, at jeg har et valg. Jeg kan vælge at gøre det her, fordi det er vigtigt for mig. Dvs. jeg er mere orienteret mod mine værdier.

Når jeg er der, så er der også meget mindre der kan stresse mig.

 

Sæt fokus på de ting som du kan gøre noget ved

 

Dit personlige lederskab og din livskraft – det at sætte retning i dit liv, at være den der bestemmer i dit liv.

Din stress påvirkes af hvordan du oplever tingene.

Hvis tingene nu er meget anderledes end det jeg ønsker, så vil jeg opleve mere stress. I modsætning til at hvis det nu ikke betyder så meget, så giver det ikke meget stress.

 

Hvis du oplever en situation, hvor du normalt ville være blevet presset og stresset så prøv at stoppe op og overvej:

 • Hvis jeg lige nu og her kan acceptere at tingene ikke er som jeg ønsker, det så vil min stress også forsvinde.

 

At jeg accepterer det lige nu og her er ikke det samme som, at jeg ikke kan have et ønske om, at det skal være anderledes. Det betyder at jeg kan arbejde på at ændre det. Det gør at jeg har en større sandsynlighed for at påvirke det – for jeg er ikke længere i en offerrolle.

Kan jeg gøre noget i forhold til det jeg oplever, kan jeg acceptere det – hvilket ikke er det samme som du er enig. Men med en accept kan jeg handle – for det næste spørgsmål er ” hvad gør jeg herfra”. Du vil opleve at du bliver mere proaktiv.

Du vil befinde dig der, hvor du oplever at tage ansvar for dig og dit liv – du tager kontrollen og du tager lederskab i dit liv.

Oplever du at du holder dig fast i en offerrolle.. så bed om hjælp

 

Øvelse i at lægge mærke til dit sprog

 

Prøv her den næste uges tid at lægge mærke til:

 • Er mit sprog reaktivt; jeg bør, jeg skal, det kan jeg ikke påvirke. Hvad er det jeg egentlig siger?
 • Eller er det mere proaktivt, og med fokus på jeg kan, jeg vil, jeg foretrækker at….

 

Dernæst – hvor er det jeg kan gøre noget og brug min energi på at udvide min indflydelsescirkel, og brug min energi der hvor jeg rent faktisk kan påvirke.

Tag en eller anden udfordring her i ugen, det kan være noget på din arbejdsplads eller derhjemme. Vurder hvad du vil gøre for at ændre på din reaktion, så du netop tilgår udfordringen på en mere virkningsfuld måde og hvor du er mere proaktiv.

 

God fornøjelse med at lægge mærke til dit sprog, og oplev at hvis du tænker ”hvad kan jeg gøre i stedet, jeg vælger at…, så oplev at du får mere energi og din indflydelsescirkel bliver så fint udvidet. Oplev hvor lidt du herefter bliver stresset af de ting hvor du tidligere oplevede højere stress niveau.

 

Blot en sidste ting – husk øv dig , bliv ved, det er en vane du er ved at ændre og det tager tid.

Du har sikkert hørt den med at det tager 21 dage at ændre en vane og 10 uger at fastholde denne nye vane. Så bliv ved. Vær kærlig ved dig selv også der hvor du synes det er svært.

Hvis du tænker at du gerne vil drøfte/vende et helt specifikt område i forhold til ovenstående. Så kan du booke en afklaringssamtale, ved at klikke ind i min online kalender og booke en tid.